top of page

Mijn Verhaal

Hallo! Mijn naam is Lieze. Ik ben opgeleid als vroedvrouw en klinisch psycholoog. Mijn opleiding als vroedvrouw draag ik mee als een prachtige ervaring en ik heb nog steeds veel liefde voor het vakgebied. Desondanks bleef ik in deze medische wereld op mijn ‘psychosociale’ honger zitten. Ik zag bij vele vrouwen de onzekerheid en moeilijkheden op mentaal vlak over hun nieuwe rol als moeder. Ook was ik zeer benieuwd naar de impact van mentale gezondheid bij ouders op een pasgeboren baby.
 

Ik besloot om mij verder bij te scholen en tijdens mijn opleiding klinische psychologie hield ik de focus op de doelgroep waar mijn vroedvrouwenhart bij ligt. De inzichten die ik tijdens mijn opleiding verworven heb in combinatie met mijn ervaringen als vroedvrouw, hebben mij er toe aangezet om de mentale gezondheid van ouders en jonge baby’s tijdens de periode van zwangerschap en na de geboorte verder te exploreren. Ik schreef mijn masterproef over de risicofactoren voor postpartumdepressie en liep stage op de Neonatale Intensive Care in UZ Antwerpen. Ik kreeg daar de mogelijkheid om gezinnen van dichtbij op te volgen tijdens een zeer intens verblijf op de neonatologie. 

 

Sinds November 2019 ben ik aan het werk bij Kind en Gezin als psychopedagoog.  Vanuit deze functie volg ik jonge gezinnen op  met een kwetsbaarheid in het kader van verontrusting, mentale gezondheid bij ouders en pedagogische ondersteuning. Ik heb me verder kunnen verdiepen in infant mental health, hechting, ontwikkelingsgerichte zorg en het opsporen van ontwikkelingsachterstand. Ik zie elke dag met welke uitdagingen jonge ouders te maken krijgen op vlak van opvoeding, tewerkstelling, sociale relaties... 

Ik heb al enorm kunnen leren uit deze werkervaring en ben nog elke dag verrast door de veerkracht in deze jonge gezinnen tijdens deze zeer intense (zowel op een zeer positieve als een negatieve manier) periode. Ik merk de nood aan gepaste begeleiding voor vrouwen en koppels in de periode rond zwangerschap en bevalling en besloot me hierin verder te bekwamen.

IMG_2503.jpg
IMG_2356.jpg

Mijn opleidingen

2015 Bachelor in de vroedkunde, Arteveldehogeschool

*Bachelorproef: Sleeping like a baby, slaapproblemen bij baby's

2016 Specifieke lerarenopleiding, CVO Kisp

2019 Master of Science in de klinische psychologie, Universiteit Gent

*Masterproef: Netwerkanalyse in risicofactoren van postpartumdepressie

*Stage op NICU in UZ Antwerpen

2019 Expoo opleiding pedagogisch adviseren

2021 Basisopleiding Infant Mental Health 

2021 Opleiding trauma in het peripartum

2021 IROJ Congres psychosociale determinanten van de geestelijke gezondheid van het jonge kind. 

2022 Opleiding signs of safety

2022 Acceptance and Commitment Therapy, basisopleiding Allegre

2023 EMDR opleiding (te starten in Mei)

bottom of page